Houdbaarheidsdatum
THT-datum, hoe zit dat eigenlijk?
Er bestaan veel misverstanden over de houdbaarheidsdatum van voedselproducten. Gooit u wel eens een pak rijst, een blik soep, een fles cola of een pak chips weg, omdat de houdbaarheidsdatum (THT) is verstreken? Dat hoeft niet! Zulke producten kunt u veelal maanden of zelfs jaren na het verstrijken van die datum nog gewoon zonder risico gebruiken.
Er zijn namelijk twee begrippen voor de houdbaarheid van levensmiddelen: TGT en THT. Eén van beide staat op alle levensmiddelen. TGT staat voor ‘Te Gebruiken Tot’ en THT voor ‘Tenminste Houdbaar Tot’.
De eerste aanduiding (TGT) vindt u op producten die snel kunnen bederven zoals zuivel, vlees, gebak, groenten en fruit. Daarmee moet u uitkijken, de voedselveiligheid kan in gevaar komen.
De tweede aanduiding (THT) vindt u op lang houdbare producten. Bij die producten kan de smaak en/of het uiterlijk (bijvoorbeeld de kleur) langzaam iets teruglopen. De fabrikant garandeert de volledige kwaliteit van het betreffende product tot de genoemde datum. Maar ook daarna kunnen deze producten nog maanden (soms zelfs jaren) gebruikt worden.
Richtlijnen THT-datum
Richtlijn voor de eetbaarheid van producten na de houdbaarheidsdatum (THT).
- rijst, thee, pasta’s zeer lang houdbaar (jaren)
- frisdranken zeer lang houdbaar (jaren)
- koekjes, chips (maanden)
- groenten/fruit in blik zeer lang houdbaar (jaren)
- jams en zoetwaren zeer lang houdbaar (jaren)
- soepen/conserven zeer lang houdbaar (jaren)
- afbakbrood (enkele weken)
- koffie en thee (jaar of langer)
- fritessaus, ketchup e.d. (enkele maanden of langer)
(Voor alles geldt: mits de verpakking onaangebroken is.)
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
De Voedsel- en Warenautoriteit heeft ten aanzien van houdbaarheidsdata richtlijnen opgesteld waarbinnen charitatieve instellingen zoals de Voedselbank kunnen werken. De Voedselbank houdt zich aan deze richtlijnen.
Hieronder kunt u de richtlijnen van de Voedsel- en Warenautoriteit downloaden:
Privacy
Er wordt met de grootst mogelijke zorg gewaakt voor de privacy van degenen die de pakketten ontvangen. Hun gegevens worden niet aan anderen ter beschikking gesteld of ter inzage gegeven.
De Voedselbank, en iedereen die bij de uitdeling of toekenning van de pakketten betrokken is, dient zich hieraan strikt te houden.
De gegevens dienen uitsluitend om de continuïteit te kunnen garanderen om vast te kunnen leggen tot wanneer de hulp naar verwachting noodzakelijk is.